บทความ » “Dusunnya” Kawasan pelbagai budaya (Islam,Buddha,Cina).

“Dusunnya” Kawasan pelbagai budaya (Islam,Buddha,Cina).

1 พฤศจิกายน 2018
298   0

Di antara gunung-gunung dan tumbuh-tumbuhan yang subur di sempadan selatan di wilayah Narathiwat. Di sini ada sebuah kampung kecil. Walaupun kebanyakannya menjadi orang islam bahkan hubungan di antara mereka itu dengan orang Buddha dan orang Thai keturunan Cina yang menjadi orang kafir yang bertinggal di kawasan yang sama dengan dia ia berpenuh dengan cinta dan kasih sayang dan membantukan antara satu sama lain sehingga hari ini.

Dusunnya berasal ia daripada dua kalimah yaitu ‘Dusun’ dan ‘Nya’. Dan ‘Nya’ disini ialah Raja Bandar Rangek. Maka Dusunnya ialah bermakna dusun bagi Raja Bandar Rangek.

Walaupun tempat ini pernah berlakukan peristiwa sejarah pada 28 April 1948 yang dipanggilkan dia ‘Perang Dusunnya’ atau ‘pemberontak Dusunnya’ sehingga menjadi ‘mimpi ngeri’ bagi ramai orang sehingga ditekan lagi dengan konflik di wilayah sempadan selatan. Tetapi tidak dikirakan dengan berapa tahun yang lalu dan sama ada ia bertukarkan orang dengan lama tahun tetapi rasa persaudaraan dan kawan yang rapat ia masih berdiam di dalam hati kita semua sama ada ia orang Buddha atau Muslim atau China.

Kampung kecil yang diletakan dengan di pelukan oleh gunung Sankalakhiri dan Budo yang mengikatkan cinta dan kasih saying dan kisah belakang yang menyatukan kami menjadi bersatu yang dikenalikan dia dengan nama “Dusunnya”……………..

 

 

 

———————-