สถานการณ์ชายแดนใต้ » Menyatakan oleh Ustaz Yusuf dengan jelas dalam hal hendak membunuhkan dia adalah bukan tindakan pegawai kerajaan.

Menyatakan oleh Ustaz Yusuf dengan jelas dalam hal hendak membunuhkan dia adalah bukan tindakan pegawai kerajaan.

11 กรกฎาคม 2019
207   0

          Dalam kes menggunakan oleh penjenayah akan senapang patah untuk membedilkan akan Yusuf sehingga cedera ia. Insiden ini berlaku di Sekolah Watthanatham Islam Poming, Daerah Panarik, Wilayah Pattani, Pada 1 Julai 2019, jam 08.40 malam. selepas daripada kejadian itu menjemputkan oleh pegawai akan orang yang terlibat didalam sekolah untuk menyoal siasat untuk mencarikan petunjuk dan memperluaskan keputusannya kepada kumpulan penjenayah ganas untuk meneruskan prosiding undang-undang. Daripada kes ini, telah cubalah oleh setengah orang untuk membimbingkan masyarakat untuk percaya ia akan bahawasanya adalah ia tindakan pegawai kerajaan dan menghasutkan dan menyerangkan oleh mereka itu akan operasi pegawai dengan menuduh ia melalui pelbagai media akan bahawasanya mengancamlah oleh pegawai akan Ustaz dan memusnahkan akan institusi pendidikan pondok.

          Terakhir ini, Berkata oleh Kol. Pramote Promin, Jurucakap Pejabat Keselamatan Dalam Negeri Wilayah Ke-4 (Bahagian Dihadapan) “menyuruhkan oleh Leftenan Jeneral. Phonsak Phonsawat, Captains Rantau 4 / Pengarah Keselamatan Dalam Negeri, Wilayah Ke-4 akan pegawai untuk mempercepat penyelesaian kes ini dengan secepat mungkin yang menarikkan minat daripada masyarakat dengan mengambilkan setiap langkah dengan berhati-hati dan berhemat dan ketelusan dan daripada pemeriksaan awal data, didapati akan bahawasanya telah diselesaikan masalah oleh Yusuf  Jala dengan Pejabat Keselamatan Dalam Negeri Wilayah Ke-4 (Bahagian Dihadapan) dengan berterusan dengan menjadi ia sebagai penasihat bagi Pejabat Keselamatan Dalam Negeri Wilayah Ke-4 (Bahagian Dihadapan) sejak 2005 – sekarang maka tidak ada alasanlah oleh pegawai untuk menyerangkan dia kerana selain daripada bertentangan akan dasar Pengarah Keselamatan Dalam Negeri Wilayah Ke-4, ia juga sepadan dengan kesaksian orang yang cedera, yang dinyatakan dia dengan jelas dengan percaya ia akan bahawasanya “sudah tertentu, bukan tindakkan pegawai” bahkan mungkin menjadi tindakan pihak ketiga yang di mana mesti menyiasatkan oleh pegawai akan orang yang di sekelilingnya dan mengumpulkan saksi-saksi dan memeriksakan akan maklumat dengan semua cara-bulat  dan pada mulanya, tidak memotongkan oleh pegawai akan apa-apa isu dan dijangkakan akan dapat diterbitkan waran tangkap akan pihak penjenayah dan pihak yang terlibat tidak lama lagi.

          Adapun kes menjemputkan akan Mukhtar Wanlah, Ustaz Sekolah Watthanatham Poming pada 2 Julai 2019 yang lalu, telah diamalkan dia oleh pegawai dengan kesopanan dengan menganjurkan 2 set operasi yang berjumlah 24 pegawai dan masuk menjemput oleh 6 pegawai akan Ustaz didalam sekolah dan menunggukan oleh pegawai yang lain di luar sekolah. dan pada masa itu, mencuba oleh setengah orang untuk menggodakan akan pelajar kira-kira 100 orang untuk menyekatkan oleh mereka itu akan operasi pegawai. Oleh itu, dipandangkan akan bahawasanya tidak terjadi seperti yang menyampaikan berita melalui pelbagai media akan bahawasanya melakukan oleh pegawai lebih daripada sebabnya dengan menuduhkan oleh mereka itu akan digunakan pegawai lebih daripada 100 orang untuk menangkapkan akan Ustaz di kalangan pelajar lebih daripada 1000 orang dan menjemputkan oleh pegawai akan fauzi Umar, Cekgu Sekolah Tadika, Kampung Thanam, Daerah Penarik, Wilayah Pattani kerana telah menunjukkan ia akan tingkah laku yang mencurigakan dengan cuba ia untuk menghalangkan akan pegawai daripada memeriksakan akan tempat kejadian didalam sekolah yang di mana mendakwa ia akan bahawasanya “jangan kacau, Tidak mengenaikan tentera”. dan pada masa ini, kedua-duanya sedang mengada diatas proses meminta maklumat yang berkaitan di pusat siasatan, Kem Ingkhayuthboriharn, Wilayah Pattani.

          Beroperasi oleh pegawai dengan mematuhikan prosedur undang-undang  yang merupakan jemputan akan setengah Ustaz untuk memberikan maklumat yang bukan penangkapannya. Oleh itu memintakan berhenti dalam menggunakan Ustaz dan Pondok untuk memutarbelitkan dan menghasut untuk memperluas konflik seperti yang sedang dilakukan oleh banyak pihak. dan meminta masa untuk melakukan oleh pegawai mengikut prosedur undang-undang untuk mempercepatkan penyelesaian kes ini dengan segera.

……………………………………………..