วันพฤหัสบดี, 4 มีนาคม 2564

Mengingatkan oleh Pengerusi Majlis Agama Islam Wilayah Yala akan umat Islam untuk mengketatkan ia akan tingkah lakunya untuk mencegahkan ia daripada penyakit COVID-19.

            22 Mac 2020, Telah berkata oleh Ismail Hari, Pengerusi Majlis Agama Islam Wilayah Jala “Telah diketahuikan akan bahawasanya penyakit yang berbahaya yang berwabak ia di Thailand pada sekarang ialah Covid-19, terutamanya di Wilayah Jala. Dan penyakit yang wabak ia pada masa ini adalah salah satu daripada ujian Allah. Dan apabila berlakulah oleh wabak di negara kita. Maka kita sebagai umat Islam,mestilah dilindungikan ia daripada wabak ini dengan “cinta diri dan cinta masyarakat”. Mestilah kita melindungikan untuk tidak membahayakan akan diri sendiri dan tidak menyebarkan akan bahaya ini ke atas masyarakat. Oleh itu, memintakan oleh Majlis Agama Islam Wilayah Jala akan kerjasama daripada saudara-saudara Muslim untuk mematuhikan ia akan garis panduan kelakuan untuk mencegahkan ia daripada penyakit COVID-19 seperti berwudhuk, maka hendaklah digunakan akan paip air bukannya berwudhuk di dalam tab mandi dan jangan gunakan kain sejadah dengan bersama-sama. Adapun salam, maka jangan dilakukan dia dengan jabat tangan dan memelukkan bahkan digunakan ia dengan symbol tangan.

          Adapun solat Jumaat, hendaklah dibacakan akan Khutabah dengan ringkas dan dijarakkan akan baris dan dijarakkan di antara orang didalam solat dan membacakan oleh Imam akan ayat-ayat yang pendek dan jangan gunakan kain sejadah masjid bahkan hendaklah digunakan ia akan kain sejadah peribadi dan membersihkan ia akan rumah dan masjid di dalam dan di luarnya dan juga di tab berwudhuk dan berwudhukkan ia dengan paip air. Dan mengikutkanlah oleh Imam dan Khotib dan Bilal akan cadangan daripada Kementerian Kesihatan dan pengumuman Majlis Syaikhul Islam dan Pusat Pentadbiran Wilayah Sempadan Selatan.

           Hendaklah mempunyaikan oleh kita akan kesedaran dan sayanglah oleh kita akan diri sendiri dan keluarga. dan medoakanlah oleh kita untuk dapat bebas daripada bencana dan bebas dari penyakit yang dahsyat ini. Amin.